renovace podlaha
renovace podlaha

Renovace dřevěné podlahy v zámku v Nebílovech

Zámek v NebílovechHistorie zámku v Nebílovech

Autorem současné podoby zámku byl bezpochyby vídeňský dvorský architekt Johann Lucas von Hildebrandt. Stavbu v Nebílovech realizoval jako své první velké dílo plzeňský stavitel a pozdější nejvýznamnější představitel barokního stavění na plzeňsku Jakub Auguston. Nebílovský zámek je úzce spjat se jménem Adama Jindřicha hraběte ze Steinau, císařského generála, maršála Benátské republiky, generála-polního maršála saského kurfiřta a polského krále, atd... Krásné malby na stěnách v zámkuPoté, co se po bouřlivých válečných létech rozhodl vítěz nad Turky od Nových Zámků uchýlit do ústraní, zakoupil na doporučení svého přítele, hraběte Jana Josefa z Wrtby, v roce 1705 zdejší panství a i s rodinou se patrně přestěhoval na starý zámek.
Nebílovský zámek je představitelem typické vídeňské barokní architektury, v českých zemích ojedinělé. Svou výjimečnou půdorysnou dispozicí připomíná zámky v Aschachu, Halbturmu, vídeňskou rezidenci Belevedere, či salzburský Mirabell – prvořadá díla architekta J. L. von Hildebrandta. Řada architektonických prvků a dispozic je shodná i se zámkem v Pommersfelden v Horních Francích. Naprosto unikátní a ojedinělá je Tuvorova výmalba zejména tanečního sálu, zakotvená už ve formách klasicismu, ale pořád ještě rokokově hravá. Malba na ploše cca 400 m2 představuje fantaskní subtropickou krajinu se zvířaty, bujnou vegetací a antikizujícími architekturami. Její paralelu bychom našli v císařských apartmánech vídeňského Schönbrunu, či v zahradním pavilonu kláštera v Melku, kde Tuvora v 70. letech 18. století rovněž působil.
V současné době je pro návštěvníky objektu zpřístupněno přední zámecké křídlo, a tři pokoje v reprezentačním zadním křídle. Taneční sál je v roce 2013 v péči restaurátorů. Otevřen bude od sezóny 2014.

 

Renovace dřevěné podlahy v zámku

Dřevěná podlaha v sále o rozloze 176 m2 plochy byla značně opotřebovaná. Dvouvrstvé parkety kombinace smrk – dub byly položené cca před 14 lety, tudíž po této době se jednalo o první renovaci. Parkety bylo nutné zbrousit až na holé dřevo a znovu přelakovat. Vzhledem k tomu, že na zdech sálu jsou velmi staré ale přitom velmi dochovalé malby, které by se mohly prachem znehodnotit, velmi se nám osvědčilo bezprašné broušení DCS připojené na brusku. Bezprašné odsávání DCS zaručilo 100% výsledek – žádný prach – tudíž nebyl zapotřebí takřka žádný úklid. V podlaze byly opravdu velké spáry. Takže do spár se dal tmel Bona Mix&Fill Plus a jako základní lak byl použit v jedné vrstvě Bona Prime Classic a ve dvou vrstvách Bona Traffic HD. A výsledek byl perfektní. Krásná podlaha!

Renovaci provedla firma Parket Centrum z Plzně.

 

Renovace dřevěné podlahy pomocí bezprašného systému DCS Renovace dřevěné podlahy - vybroušená plocha
Zrenovovaná podlaha v sále zámku Krásná podlaha v zámku

 

GDPR: Informace o zpracování odeslaných údajů naleznte na stránce s GDPR informacemi.