renovace podlaha
renovace podlaha

Hloubkové čištění podlahy v Obecním domě v Praze

Obecní dům (původním názvem Reprezentační dům hlavního města Prahy) je jedna z nejznámějších novobarokních staveb v Praze s novorenesančními prvky a secesními interiéry, jež stojí na náměstí Republiky, v sousedství Prašné brány. Slouží především k reprezentačním účelům. Byl vybudován v letech 1905 - 1912 na místě někdejšího Královského dvora, v němž v letech 1383 - 1484 sídlili čeští králové.

V Obecním domě je několik sálů, z nichž se jeden z nich – Grégrův sál - podrobil kompletnímu hloubkovému čištění - tedy parket.

Při prohlídce Grégrova sálu, původně nazývaného besední, každého zaujmou nádherné stropní obrazy Život, Poezie a Smrt z roku 1911 a na stěnách můžeme obdivovat trojici obrazů Píseň milostná, válečná a pohřební, které jsou zde od roku 1914. Tyto skvostné malby na plátně jsou dílem Fr. Ženíška. Stěny jsou pokryty náročně zpracovaným umělým mramorem. Na pilíři mezi okny je umístěna busta dr. J. Grégra od E. Halmana. I zde najdeme krásnou štukovou výzdobu tentokrát od A. Nováka.

Podlaha v Obecním domě je denodenně zatěžována davem turistů a zdejších pražanů, kteří jdou za kulturou. Dřevěná podlaha Grégrova sálu – nové dubové čtverce zde byly položeny v roce 2009. Zástupce Obecního domu v Praze požádal firmu Bona o radu jak naložit s podlahou, která je již špinavá, opotřebovaná, zašlá a odřená... Přece jen reprezentativní prostory jako je např. Grégrův sál v Obecním domě si zaslouží perfektní stav podlahy.
A tak jsme se pustili do práce. Doporučeným systémem byl stroj Bona Power Scrubber a čistící přípravek Bona Deep Clean Solution, který na podlaze dokázal zázraky už za pár hodin práce. Podlaha včetně pódia o velikosti plochy 180,00 m2 byla vskutku silně zašpiněna v důsledku nekvalitní údržby. Čištění se provádělo ve dvou krocích – vodorovně a svisle na podlahu. Celková spotřeba přípravku byla 5 l čistícího prostředku na 70 l vlažné vody. Po důkladném strojovém čištění pomocí Bona Hloubkového čistícího systému byla na podlahu aplikována Bona Leštěnka na parkety (lesk) pomocí Bona Mopu a žluté utěrky Bona Applikacator Pad.
Výsledný efekt podlahy byl markantní a sklidil velký obdiv. Zástupce Obecního domu byl při předávání hotové zákázky velmi spokojen s celkovým dojmem.

Zakázku realizovala firma:
ZAHRADNÍK PARKET
Bělohorská 251
Praha 6
Tel.: 233 355 222
www.zahradnikparket.cz

 

GDPR: Informace o zpracování odeslaných údajů naleznte na stránce s GDPR informacemi.